Reforma d’una vivienda de la Barcelona Neoclásica

Quan ens referim al neoclàssic viatgem mentalment i visualment al segle XIX, encara que avui dia molts dels edificis d’aquest tipus es conserven tan esplèndidament que ens transporten en el temps. Trobar aquest tipus d’arquitectura és molt agradable, però més, per realitzar intervencions per a l’actualització o per preservar-les, sense modificar la seva estructura i disseny, sinó donant una harmonia i color a cada un dels espais.

A principis d’any hem rebut l’encàrrec per poder reformar un pis d’aquestes característiques. En una superfície superior a 250 m2, amb molts dels seus materials ceràmics, paviments, fusteria i altres elements intactes, mantenint la seva brillantor i el seu valor característic potser no de principis del segle, però si de dècades passades.

El client ens demana que fem un rentat de cara, però mantenint alguns elements “vius”. com el paviment hidràulic majestuós i les canonades passades per alt. Un cop fet l’encàrrec a Barcelona Reformes Low Cost, fem les primeres visites per estimar les necessitats reals del client.

Un cop feta aquesta visita es va acordar fer la reforma en 2 etapes, ja que la idea era poder prestar servei a la casa sense haver de neutralitzar-la completament, així que vam començar la reforma de les zones íntimes i lavabos, en aquesta primera actuació es realitza en un temps estimat de 2 setmanes, amb obres detallades a continuació:

Fase I

Fase de demolició:

Es fa la retirada del material ceràmic inicialment per les aixetes, les rajoles en murs, elements elèctrics i finalment el terra (en algunes parts). Durant aquesta intervenció es té en compte que les canonades originals i algunes instal·lacions es mantenen.

Elements de la zona humida es retiren com banyeres i, finalment, els elements ceràmics com les sanitaris i els rentamans. Es fa el canvi de la canonada sanitària. Així com la instal·lació elèctrica a les parets i posteriorment sanejat.

Fase de construcció:

Realitza l’anivellament del sòl i la posterior instal·lació d’elements ceràmics en murs i paviments (en alguns casos es conserven els originals), portant una important directriu a l’hora de no modificar les canonades originals, es realitza de manera precisa als racons i a les àrees de trobada amb el desenvolupament d’aquests.

 

Es realitzen la instal·lació dels elements sanitaris i lavabos, així com la safata dedutxa, aixetes i accessoris. La instal·lació de la mampara es realitza, i finalment les instal·lacions dels punts elèctrics.

Es realitzen el canvi de mirall i les lluminàries d’aquesta, així com la pintura de les portes i finestres.

La instal·lació d’elements ceràmics i sanitaris, no altera l’harmonia d’aquests banys, ja que dóna un toc de modernitat sense perdre l’essència original.

Fase II

En aquesta etapa, que es pot considerar la més gran o important, a mesura que entrem en l’adequació gairebé general dels components de la casa, com banys, cuina i pintura.

Per tant les actuacions es descriuen de la manera següent:

Fase de demolició:

Inicialment es van retirar els mobles existents a la cuina, desmuntatge d’electros, punts d’il·luminació i més tard de la part de treball existent, així com la pica i accessoris. A continuació, l’inici de la rajoles en les parets, i e terra, en la fase de les parets es realitza l’anivellament amb l’arrebossat de morter. El sòl és enderrocat, eliminant les peces existents i després anivellant el paviment amb un ferro de 3 cm a la zona del moble.

En aquest cas de la cuina, les instal·lacions integrades en murs, que es realitza una part de l’actualització, procedint a la realització de regates i encaixat de canonades i nous cablejats. Realitza l’actualització de les canonades de drenatge i subministrament, com els nous punts de llum de la cuina.

Pel que fa als banys, el mateix procediment es realitza en la fase I, però amb la diferència que en aquesta fase la distribució és diferent, però implantar el mateix material.

Fase de construcció:

Per a la reforma de la cuina amb les indicacions prèvies del personal especialitzat, s’aconsella al client pel que fa al nou disseny, qualitats i formes, obtenint així un concepte obert i fresc per a l’espai desenvolupat amb nous calaixos grans i espais més nets a nivell superior i inferior, sent una cuina moderna i totalment recta.

En la concepció de la cuina, es van utilitzar materials clars tant en parets de ceràmica vidriada com en sòls de gres per donar lluminositat en referència a la que prèviament existia, ja que, en col·locar-se a prop del pati de llums, això mancava d’il·luminació La seva pròpia, per la qual cosa es fan servir els tons blancs i, en contrast, els sòls que harmonitzen a la perfecció.

Es generà una cuina en línies senzilles, rectes i amb la compactesa del mobiliari en un sol lloc, ja que obre espai per poder generar altres activitats al seu interior. El encimera de granit en colors grisaceos acompanya la gamma de tons clars foscos per millorar en referència a l’aspecte anteriror.

Es va dissenyar un nou espai situat a la zona oposada, on hi havia la zona de prestatgeries de servei, guanyant un espai més recte i clar, procedent de l’accés, configurant una cuina totalment rectangular sense entrants. Si bé és cert que es tracta d’un lloc de trobada i on sol passar el 20%, Volíem donar-li una opció perquè esdevingui un lloc on estar, mentre es realitzés la feina de cada dia, a més de modificar la seva estructura és va guanyar en amplitud visual respecte a l’estat anterior.

Un altre aspecte que es té en compte a l’hora de reformar aquesta part de la casa havia de tenir en compte l’estructura de la mateixa, guanyar espai a la rebotiga i així allargar la cuina.

Pel que fa a la renovació dels banys, les mateixes intervencions es van dur a terme en la fase I, a diferència de la impli-ás petits i amb un nou tipus de tecnologia d’estalvi, a més d’il·luminació i acabats.

Als banys, aprofitem l’espai per expandir i donar millor accessibilitat mitjançant la col·locació de safates de dutxa baixes i amb pantalles totalment lineals, facilitant el moviment cap a la zona humida, substituint la mampara anterior i eliminant el sòcol que l’acompanyava.

També es van guanyar en il·luminació, ja que va intervenir en la gamma de colors de la titulació, aplicant colors clars, combinats són materials ceràmics blancs, portant a la transnparecia tal a tot l’espai del bany des de fora i fora. A més de la instal·lació d’accessoris moderns en tons platejats.

Finalment el client es va mostrar satisfet amb la reforma realitzada al llarg del sòl, ja que el canvi va ser total i la reforma va resaltar la bellesa d’aquesta casa, millorant els aspectes físics com a tècnics, exaltant aquells racons i espais que es trobaven en una letargia decorativa i funcional fins ara.